F1 Stolperne glides igennem mellemskinnen og fastgøres i bundskinne. Huller til kabelføring ses tydeligt.

Light Steel Framing (LSF) kommer fra den engelsktalende verden og oversættes til let stålkonstruktion.

En let metal tag- og bygningskonstuktion som bruges i vidt omfang i byggeri af supermarkeder, industri- og lagerbygninger tilpasses ganske let til villaer, parcelhuse og etagebyggeri med en forenklet industriel procès og kan ligesom træhuse tage forskellige former.

Et historisk tilbage blik – En let og smidig arkitektur

Amerikanerne har brugt stål løsninger i snart 200 år, og siden den øvrige engelsktalende verden. Stål byggeriet havde en stor succès i 60erne, og er de seneste 15 år blevet ganske populære på det internationale marked. Systemet gentager træ konstruktionernes filosofi, men tilbyder mange fordele i modsætning til træ eller andre bygninger i hårde materialer: beton, mursten, let beton. Alle beregninger af konstruktion og stablitet foretages med EUROCODE 3 og bygningskonstruktionen tillader at bygge indtil 6 etager uden særskilte forstærkninger. Se nærmere DS EN 1090-4.

Brugen af let stål konstruktioner i Tyrkiet og Japan er netop resultatet af en analyse af behovet for en strukturel løsning som kan modstå kraftige jordrystelser og vinde med orkan styrke. Metallet bliver nok bøjet under de kraftige påvirkninger men konstruktionen falder ikke sammen.

Ved at benytte galvaniseret stål med en beskyttelse Z350 bliver stålet tilstrækkeligt beskyttet mod rust. Det betyder tillige at stålet er ufølsomt overfor forskellige parasitter samt fugtighed. Letmetal stål konstruktioner giver sig ikke uanset hvilken miljømæssig belastning de udsættes for. Naturligvis skal stålet have en særlig beskyttelse såfremt der bygges nær hav med saltvand.

Hvis man vælger at bruge et dampspærre er det yderst vigtigt at bruge det på korrekt vis for at undgå kondensation på indersiden. Risikoen herfor er dog yderst minimal da størstedelen af isolationen er på ydersiden af metal konstruktionen. Styrken af bygningens stål struktur kan dog på ingenvis kompromitteres, selv hvis det isolerende materiale måtte blive vådt.

Letmetal stålkonstruktion er endnu lettere end en træ konstruktion, hvilket gør den endnu mere egnet til projekter hvor en lav vægt er ønskelig. Lad os i første omgang tænke på tilbygninger i højden med flere etager på eksisterende byggeri samt bygningsrenoveringer, uden dog at glemme byggeri på dårligt bærende grund.

Det giver også muligt at arbejde med mindre og billigere fundamenter. Ved at kombinere en letmetal stål konstruktion med skrue pæle (eng. Helicodal pile), kan man optimere byggeriet tidsmæssigt alt imens man reducerer en uønsket miljøforurening ved udgravninger, ved at bruge beton (kæmpe CO2 belastning) samt støj i byggetiden.

Ved at benytte letmetal stålkonstruktion kan man tillade sig en større frihed i de forskellige arkitektoniske valg. Således er den principielle fordel at der ikke er teknisk behov for at have et eller flere bærende støttepunkter på indervægge, hvilket åbner mulighed for at skabe og arbejde med flytbare indervægge og derfor er der ingen som helst begrænsning ved udførelsen af indendørs arkitektur, tværtimod er det muligt at arbejde med et tag med spændvidde på indtil 12m uden støtte, som igen giver mulighed for en pladsrig indendørs indretning, f.eks til en stor stue i sydeuropæisk stil.

Naturligvis er det vigtigt at påpege letheden ved at udføre tilbygninger, da man blot skal søge letmetal konstruktionens stolper og så ellers skrue fast i den.

Hvad angår de egentlige stål elementer, så kan de ganske enkelt samles delvis på værkstedet i ly af vind og vejr og siden monteres med kran på byggepladsen, hvilket giver en betydelig besparelse i tid og dermed i omkostninger.

Og endelig skal det påpeges at en villa med let stål konstruktion rent faktisk kan transporteres sidenhen hvis et sådant behov opstår, da max vægten typisk ligger på omkring 10T, svarende til 1/10 af traditionelt byggeri.

F2 Isolering isættes mellem stolper i fuld højde ; afstivningskryds ses tydeligt

Få mere info om klimahuset Green Casa

Kontakt og hør nærmere